Alles over rioolbeheer
Telefoon: (+31) 06-15841977

Japanse putdeksels

Japanners gek op kunstzinnige putdeksels !  

Roodkapje, de spaceshuttle, dinosaurussen, de berg Fuji en nog ruim 2700 andere ontwerpen, vaak gekleurd en al. Zoveel verschillende Japanse putdeksels verzamelde de Brit Remo Camerota voor zijn boek ‘Drainspotting’, over een uniek Japans fenomeen.

In Japan heeft 95 procent van de 1780 gemeenten een eigen putdeksel. Toeristen zoeken hun favorieten door het hele land. Er is zelfs een putdekselmuseum.

Camerota raakte verslaafd toen hij door Japan reisde voor een boek over graffiti. “In Tokio, waar ik toen woonde, heb je maar één ontwerp. Maar buiten de hoofdstad heb je allemaal gekleurde, allemaal verschillende. Ik vond ze zo mooi dat ik ze twee jaar geleden ben begonnen te fotografen”.

“Plaatsen strijden met elkaar om de mooiste”, zegt Camerota. “Elke prefectuur gebruikt zijn eigen mythe of waar ze beroemd om zijn. Eén stad is bekend om zijn tonijn, dus staat er een tonijn op. De ander heeft het bekendste voetbalteam, dus nemen ze die. De gemeente waar het Japanse ruimtevaartcentrum zit, heeft de spaceshuttle genomen.”

Vooral de gekleurde versies zijn moeilijk te missen. Voor westerlingen zijn de kleuren nogal schreeuwerig, veel fel rood, geel en blauw. Maar dat is alles in Japan. Speelgoed, reclame, kleren, alles is fel, niets is donker. Dus ze passen prima in het straatbeeld.

Camerota meent dat het ontstaan van de unieke putdeksels is ter herleiden op de shinto-religie van Japan. “Japanners streven daardoor altijd naar perfectie, ook bij putdeksels.” Ook de volksaard van de Japanners, om onwelriekende zaken te maskeren, speelt mee. “Onder die putdeksel stroomt vies water, maar door er een mooi gekleurde deksel op te doen, proberen ze dat te verdoezelen.”

Om een deksel te ontwerpen is een investering nodig van zo’n 25.000 euro. “Het metaalbedrijf dat in de jaren tachtig voor het eerste gekleurde versies maakte, leverde eerst ook andere producten als potten en pannen. Nu richten ze zich alleen op putdeksels.”

 

Remo Camerota – “Drainspotting” – Mark Batty Publisher – ISBN: 9780982075470

Opgesteld 9 oktober 2011.